Gotische wandklok zuidelijke Nederlande

Land:  Nederland
Datering: 1580/90
materiaal: Gesmeed ijzer

Afmetingen:
Hoogte: 36 cm
Breedte: 17,5 cm
Diepte: 17,1 cm

Een Gotische zuidelijke Nederlanden wandklok geïnspireerd op een tekening van Hans Vredeman de Vries. Hans Vredeman de Vries was in de 16de eeuw een architect die in antwerpen woonde en werkte.  Na de bezetting van Antwerpen in 1585 door de hertog van Parma verliet ook Vredeman de Vries de stad met zijn tweede vrouw Sara van Elsmer.  Hij kreeg achtereenvolgens opdrachten in: Frankfurt am Main, Wolfenbuttel, Hamburg en Praag. In 1604 probeerde hij een vaste aanstelling te krijgen op de Universiteit van Leiden. In 1607 Verhuisde Vredeman de Vries naar Hamburg waar hij twee jaar later overleed. ( Sinds 2000 is er een jaarlijkse Vredeman de Vries prijs, het ene jaar voor architectuur en het jaar daarop voor vormgeving).

Klokkenmakers in de 16de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden lieten zich inspireren door architecten uit die tijd, zij gebruikten de schetsen en tekeningen als leidraad om de buitenzijde van de klok vorm te geven. Twee van deze klokkenmakers waren vader en zoon Vallin. De klokken die door dit tweetal zijn gemaakt zijn zeer sterk beïnvloed door de ontwerpen van Vredeman de Vries. Wat veelvuldig voor kwam op de klokken die door dit tweetal werden gemaakt waren de timpanen en de zuilen, dit om de klok op een gebouw te laten lijken, wat kenmerkend is voor zuidelijke Nederlanden.

De klok is opgebouwd uit een boven en onder plaat. Deze twee platen worden bij elkaar gehouden door vier op de hoeken geplaatste gesmede zuilen.  Boven op de klok staan drie timpaan fretten, dit om de klok een gestileerd gebouw te laten lijken. Door de deuren die het geheel afsluiten krijg de klok een sobere ( calvinistische) doch krachtige uitstraling.

De beschildering die op de klok zit is geïnspireerd op de welbekende majolica schotels uit die tijd. De beschildering werd op bladgoud gezet, het bladgoud had de functie om oxidatie van het ijzer te voorkomen.  Het kleuren schema is goudkleurig met groen.

Het gesmede raderwerk is geplaatst tussen drie gesmede stijlen. De klok heeft een gaandwerk met spillengang en balans, de loopduur is afhankelijk van de hoogte waarop de klok hangt. In die tijd was het gebruikelijk om de klok zo hoog mogelijk te hangen. Dit is mooi te zien op de schilderijen uit die tijd. De loopduur bedraagt tussen de tien en twaalf uur op een hoogte van de uuras van 1 meter en 70 centimeter.

Het slagwerk heeft een sluitschijf systeem en slaat alleen op de uren op een grote bronzen bel. De tijd word aangegeven door een pijl vormige wijzer. De klok is op tijd te zetten met het kwartier wijzertje onder de uren ring. De wekker is aan de linkerzijde van het uurwerk geplaatst op een aparte strip. De wek tijd is in te stellen op de wekkerschijf waar de uurwijzer opgeklonken zit. In deze schijf zitten 12 gaatjes waar een pen ingeschroefd kan worden op deze gewenste tijd zal dan de wekker aflopen.

De klok wordt aangedreven door zes gesmede gewichten.

Prijs op aanvraag