Franse thermometer Hoéné Wronski met foudraal

De messing gegoten thermometer is van uitzonderlijk grote en kwaliteit. De extreme afmetingen vallen gelijk op. Joseph Hoéné Wronski was van origine een Pool maar verhuisde naar Frankrijk, naar Parijs om precies te zijn. Hij was een filosoof en wiskundige en introduceerde een eigen schaalaanduiding maar dan van de kant van de filosofie gezien. De werking roept veel vragentekens op en ook over de nauwkeurigheid er van.

Zoals we de thermometer nu kunnen bekijken en de werking er van hebben we op de grote schaalaanduiding te maken met de Fausse “de foute” en Vraie “de goede”.

Op de grote schaalaanduiding zien we ook nog een kleine thermometer met Celsius aanduiding. Wat we met deze kleine thermometer kunnen doen is de Filosofische thermometer controleren op de kleine thermometer en kijken wat het verschil is tussen beide schaalaanduidingen.

De thermometer is in het bezit van een houten reisfoudraal wat uit notenhout is vervaardigd. De thermometer is gemaakt door de firma Galino Barometrier, Place Daufhine Nr 5.

Wat we kunnen zeggen is dat de firma Galino de thermometer heeft gemaakt in opdracht van Hoéné Wronski.

Afmeting thermometer
H: 64,5 cm
B: 6 cm
D: 1,5 cm

Afmeting foudraal
H: 69 cm
B: 9 cm
D: 4,5 cm

Datering: 1800/1850

Prijs € 4.250,00

franse precisie thermometer