Vroege Hollandse staande klok P. Desbuis Amsterdam

Uurwerk
Het rechthoekige uurwerk met daar tussen geplaatst de tandwielen is uit messing vervaardigd en geletcht. Het uurwerk is week lopend en heeft een ankergang met lange slinger.

Slagwerk
Het slagwerk is een half uur slagwerk op twee bellen en heeft een sluitschijf op het grondrad zitten. Het gaand en slagwerk is gewicht aangedreven met walsen.

Wekkerwerk
De wekker word aangedreven door een gewicht en een stopper. De wekkertijd word ingesteld d.m.v. een verzilverd schijfje onder de uurwijzer.

Kast
De kast is eikenhout belijmd met wortelnoten. Het slingerlens venster is een liggend messing ovaal. De kap heeft boven en onder op de zuilen basementen. De voet is ingenomen wat vaker voorkomt bij een staande klok uit de 17e eeuw.

Wijzerplaat
De wijzerplaat is 10 3/4 inch en heeft op de 12, 3, 6 en 9 een gravuren zitten. In de spandrelhoeken zijn engelenkopjes met vleugels gemonteerd. De messing verzilverde cijferring heeft Romeinse cijfers en Arabische 5 minuten cijfers. De tijd word aangegeven door twee geblauwde stalen wijzers. Ook is de klok in het bezit van een datum aanduiding en heeft indraaiingen rond de opwindassen.

H: 200 cm
B: 43,5 cm
D: 24,5 cm

Datering: 1690/1700

Prijs € 32.500,00