Hollandse bakbarometer P.Wast en Zoonen Amsterdam

Kast
De kast is vervaardigd uit eikenhout belijmd met mahonie fineer. De lijsten zijn uit massief mahonie vervaardigt en de bovenzijde van de barometer heeft een tympaan. Boven op de barometer staat een seize gesneden vaas.

De barometer is strak van uitvoering en is breder van uitvoering dan normaal. De onderzijde van de barometer heeft geen knoppen.

De schaalplaten zijn van messing en verzilverd. De thermometer is een met kwik gevulde buis en wijst aan op de schaal van Reaumur en Fahrenheit. De thermometer zit op de linkerschaal gemonteerd met messing vergulde beugels.

De Torricelli buis die in het midden zit geeft de barometerstand aan in de 3 Engelse en 3 Rhijnlandse duimen. De Huygensbuis is de controleur van de Toricelli buis.

De schaalplaten zijn aan de bovenzijde voorzien van een 16de vaas en spiegel symmetrisch. De signatuur staat op de linker schaalplaat in een medaillon getooid met een 16de strik. De signatuur staat als volgt op de schaalplaat: Barometer Contraleur en Thermometer door P. Wast en Zoonen Amsterdam.

De barometer is een groter model bakbarometer wat minder vaak voorkomt en buiten het normale assortiment gemaakt op aanvraag door een klant.

Het geheel verkeerd in uitzonderlijk goede staat en werkt naar behoren, zowel de barometer als thermometer en thermometer.

H: 122 cm
B: 37 cm
D: 12 cm

Datering: 1775/1800

Prijs € 12.000,00

hollandse louis seize bakbarometer