Franse wandklok “Morbier” jean Baptiste Cattin Du Fort Du Plasne

Uurwerk
De uit staal gesmede kooi waar de stijlen van het gaand en slagwerk tussen gezet worden is bruin gekleurd. De stalen gepolijste strippen waar de tandwielen van het gaande en slagwerk tussen zitten worden met mooie hoge schroeven vastgezet aan de kooi. Het uurwerk heeft mooie versieringen op de kopse zijden van de lichters en heeft bloemknop vormige moeren. Het gaand werk heeft spillengang met lange slinger. Het gaan en slagwerk zijn gewicht aangedreven. De walsen zijn van hout wat gebruikelijk is in deze vroege “comtoise” klokken.

Slagwerk
Het slagwerk heeft een zaag slagwerk met een tredenschijf. Hij heeft een uur slagwerk en een dwangslag op het halve uur. Wat deze klok niet heeft wat andere wel hebben is dat de klok geen herhaal slag heeft op vijf minuten over het hele uur.

Wekkerwerk
De wekkertijd word ingesteld op de grote wekkerschijf waar een bloemknop van een pioenroos op afgebeeld is.

Wijzerplaat
De wijzerplaat heeft een bronzen cijferring met Romeinse cijfers en de tijd word aangegeven door twee stalen “Cattin” wijzers. De wijzerplaat is messing omlijst en gegraveerd en op de onderlijst staat de signatuur vermeld: Jean Baptiste Cattin Du Fort Du Plasne.

H: 35 cm
B: 20 cm
D: 14,8 cm

Datering: 1710/1740

Prijs € 14.000,00

franse comtoise