Franse Comtoise met emaillen ornamenten gesigneerd Jacques Morel

Uurwerk
De gesmede stalen kooi bevat het radarwerk wat tussen staal gepolijste strippen zit gemonteerd. Dit geldt zowel voor het gaande als het slagwerk. De klok heeft een spillengang met draadslinger en de klok is gewicht-aangedreven op houten walsen. Het uurwerk is twee-wijzerig en is week-lopend.

Slagwerk
Het slagwerk heeft een tredenschijf systeem en slaat de hele uren op een bel en op vijf minuten over het hele uur nogmaals een “boerenslag”. Op de halve uren heeft de klok een dwang slag.

Wekkerwerk
geen

Wijzerplaat
De wijzerplaat bestaat uit een emaillen schotelplaat met Romeinse uur getallen en Arabische vijf minuten getallen. De wijzerplaat is zeer uitzonderlijk, het heeft geëmailleerde hoekstukken en een geëmailleerde boven fret wat zeer uitzonderlijk is op dit soort klokken. De versieringen bestaan uit bloemknoppen en vruchten zoals frambozen, bramen en lavendelbloesem. In het midden van het bovenornament is een medaillon zichtbaar met drie maal een fleur de lis. Tevens draagt dit ornament de naam van de maker Jacques Morel. Een soortgelijke klok is te zien in het boek Comtoise Clocks The Morbier the Morez door Francis Maitzner Jeaun Moreau op blz. 103.

H: 40 cm
B: 24 cm
D: 14 cm

Datering: 1750/1775

Prijs € 4.750,00

comtoise antiek