Engelse tafelklok met speelwerk John Conell London

Uurwerk
Het grote rechthoekige uurwerk is opgebouwd uit twee platines met daar tussen de tandwielen van het gaande, slagwerk en speelwerk. De achter platine is gegraveerd met c-voluten, bloemmotieven en vogels. Het uurwerk heeft spillengang met vaste slinger en het uurwerk is week lopen. Het uurwerk is veer aangedreven met snek systeem.

Slagwerk
Het slagwerk is uur slag op bel met een zaag slag systeem.

Speelwerk
Het speelwerk heeft zes melodieën die in te stellen zijn boven in de wijzerplaat. Het speelwerk heeft 12 bellen en 24 hamers. Het speelwerk is apart uit te lichten d.m.v. een touwtje aan de zijkant van de klok De klok speelt de volgende melodieën: Paties Mill, March, Cotillion, Nancy Dawson, March en gavot.

Kast
De eiken met vruchtenhout gefineerde en gezwarte kast is voorzien van bronzen vergulde ornamenten en pinakels. Op de hoeken van de kast zijn vergulde kariatiden gemonteerd en aan de twee zijden zitten handgrepen voor vervoer. Boven op de kast zijn vergulde dennenappels gemonteerd als topversiering. De klankgaten zijn voorzien van zaagwerk om de klant beter tot zijn recht te laten komen. Het uurwerk word met twee bouten in de kast gemonteerd.

Wijzerplaat
De messing getoogd en vergulde wijzerplaat heeft een messing verzilverde cijferring met Romeinse cijfers en Arabisch vijf minuten getallen. Het centrum van de wijzerplaat is gematteerd en daar in bevind zich ook het vakje van de datumaanduiding. In de toog zit links de afstelling voor slaan of niet-slaan en aan de rechterkant voor het kiezen van de melodieën. In het midden van de toog bevind zicht het signatuurplaatje met de signatuur: John Cowell, Royal Exchange, London.

H: 60 cm
B: 37 cm
D: 22 cm

Datering: 1775/1800

VERKOCHT

tafelklok